V mechanizovanej brigáde Rudolfa Viesta postupuje profesionalizácia

02.02.2004 Celý región

V útvaroch a zariadeniach mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta bolo k 1. januáru 2004 dovedna 1232 profesionálnych poddôstojníkov a príslušník...
V útvaroch a zariadeniach mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta bolo k 1. januáru 2004 dovedna 1232 profesionálnych poddôstojníkov a príslušníkov mužstva. Tvorili 62, 3 percenta z celkového stavu príslušníkov. Veliteľ mb Miroslav Kováč na tlačovej konferencii 27. januára v Prešove, sídle štábu mb, k tomu ďalej uviedol, že tohto roku by proces profesionalizácie mal pokračovať a dosiahnuť 70-percentnú hranicu.

Rok 2003 uzavrela mb s 18-percentným podielom vojakov povinnej služby na celkovom počte svojich príslušníkov. Kováč naznačil, že tohto roku budú podiel ďalej znižovať tak, aby túto kategóriu mohli ku koncu roku 2005 úplne zrušiť.
Plneprofesionalizovaný je mechanizovaný prápor v posádke Trebišov, ktorý patrí k hlavným útvarom mb. V tomto meste je tiež dislokovaný tankový prápor, jediný svojho druhu na území Slovenska.
Mechanizovaný prápor v Michalovciach má ešte vo svojich radoch vojakov povinnej služby.
V roku 2003 bola príprava vojsk mb zameraná na dokončenie etapy výcviku roty. Uzavrelo ju práporné taktické cvičenie mechanizovaného práporu z Trebišova vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Všetky cvičenia už prebehli podľa štandardov Severoatlantickej aliancie. Na výcvik bolo a je podľa Kováča dostatok financií. V tomto roku bude vrcholom výcviku septembrové veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk mechanizovaného práporu Michalovce.
Príslušníci jednotiek mb budú aj v tomto roku rozvíjať medzinárodné kontakty s brigádami v poľskom Rzeszowe, maďarskom meste Tata a v ukrajinskom Mukačeve. Okrem toho po vstupe do aliancie ich čaká nadviazanie kontaktov s podobnými vojenskými útvarmi v Nemecku, Belgicku a Holandsku.
Rovnako budú plniť úlohy v zahraničných misiách v Kosove, na Cypre a Eritrei, navyše tohto roku pribudli aj povinnosti pre ženijný prápor v Michalovciach s účasťou na akcii Iracká sloboda.

(jj)
 

Vyberte región

mark